Inne produkty

Powidła olenderskie

2017.04.05 13:45 , aktualizacja: 2017.04.05 13:56

Osadnictwo olenderskie na ziemiach polskich związane jest z emigracją w XVI wieku części mieszkańców północnych regionów ówczesnych Niderlandów, w tym Fryzji. Koloniści olenderscy osiedlali się głównie na terenach wzdłuż Wisły. Tworzyli odrębne osady i wsie z własnym samorządem, m.in. na Żuławach, ale także na Mazowszu.

więcej o: Powidła olenderskie

Jastrząbki

2017.04.05 13:40

Kwiaty od dawna były stosowane w kuchni przez starożytne narody krajów Bliskiego Wschodu, Chin, Japonii, również mieszkańcy starożytnego Rzymu i Grecji wykorzystywali je w swoim menu. Do Polski ta tradycja dotarła prawdopodobnie z basenu Morza Śródziemnego. Kwiaty są bogatym źródłem składników mineralnych, olejków eterycznych, substancji śluzowych, błonnika, a szczególnie związków biologicznie czynnych jak polifenole, które są uznanymi od dawna antyoksydantami. Właściwości te nie tylko podnoszą wartość odżywczą dań, w których zostały użyte, ale również estetyczną.

więcej o: Jastrząbki

Jaja perlicze z Grabiny Radziwiłłowskiej

2010.07.16 15:10 , aktualizacja: 2017.04.05 13:57

Perlice zostały udomowione około 2 tys. lat przed naszą erą w Grecji, a następnie w Italii (Z. Żmijewska „Perlice” Warszawa 1967,s.12). W XV w. portugalscy żeglarze przywożą perlice z Afryki i od tego momentu ich hodowla rozpowszechniła się w wielu krajach Europy. W Polsce najczęściej spotykana jest perlica perłowoszara „(Z. Żmijewska „Perlice” Warszawa 1967).

więcej o: Jaja perlicze z Grabiny Radziwiłłowskiej

Makaron radziwiłłowski

2009.11.25 09:30 , aktualizacja: 2017.04.05 14:03

Istnieje wiele sporów na temat, kto i kiedy wymyślił makaron. Kiedy człowiek nauczył się mielić zboże na mąkę, zaczął z niej robić ciasto zagniatając mąkę z wodą. W ten sposób powstał pierwszy makaron. Znany był on w Chinach 4 tysiące lat temu, zaś w krajach nadbałtyckich pojawił się już przed naszą erą. Bardzo cienki makaron sprowadzili do Europy Arabowie. Około 1000 roku ukazał się pierwszy udokumentowany przepis na makaron, a w XII wieku produkowano suchy makaron w Palermo.

więcej o: Makaron radziwiłłowski

Jaja z Radziwiłłowa

2009.11.25 09:30 , aktualizacja: 2017.04.05 14:04

Jaja ptasie, a zwłaszcza jaja ptaków kuropatwych, od dawna są dla człowieka znakomitym źródłem pożywienia. Jaja spożywano zarówno na stołach mieszczańskich, ziemiańskich jak i chłopskich.

więcej o: Jaja z Radziwiłłowa