Oleje i tłuszcze
Masło z kwaśnej śmietany
Radziwiłłów Mazowiecki to niewielka wieś położona na terenie Puszczy Bolimowskiej. Znajdują się tam tereny objęte ochroną np. Bolimowski Parki Krajobrazowy, Puszcza Mariańska, Rezerwat wodny „Rawka”. Dzięki niepowtarzalności flory miejscowych łąk i pastwisk, czystej wodzie oraz unikalnemu mikroklimatowi, produkty przygotowywane na tym terenie wyróżniają się wysoką jakością.
więcej o: Masło z kwaśnej śmietanyOlej lniany tłoczony na zimno
Tradycje wytwarzania oleju z lnu do celów kulinarnych w okolicy Nasielska na terenie Mazowsza są znane od bardzo dawna. Najstarsze pisane dokumenty na temat olejarni we wsi Nowa Wieś, będącej obecnie dzielnicą Nasielska, pochodzą z 1474 roku. W Nasielsku po II wojnie światowej zlokalizowane były olejarnie, które przerabiały surowiec z okolicy zaopatrując w olej lniany także Warszawę. Surowcem wykorzystywanym do produkcji oleju są oczyszczone nasiona lnu.
więcej o: Olej lniany tłoczony na zimnoMazowieckie masło klarowane
O obecności masła na staropolskich stołach wspomina w pierwszej połowie XIX wieku Łukasz Gołębiowski: „Ośrodki chleba miałko utarte w soli (...) do tego jabłek i gruszek dodać, soli a masła, będzie potrawa, którą famułą nasi przodkowie zwali” („Domy i dwory: Przy tém opisanie Aptéczki, Kuchni, Stołów, Uczt, Biesiad, Trunków I Pijatyki(...) przez Łukasza Gołębiewskiego, Członka Towarzystwa Królewskiego Warszawskiego Przyjaciół Nauk”.
więcej o: Mazowieckie masło klarowane