Produkty mięsne

Kiełbasa wiejska kurpiowska

2017.04.04 14:20 , aktualizacja: 2017.04.04 14:58

Puszcza Biała stanowi południową część Puszczy Kurpiowskiej. Nazwa jej pochodzi od białych kulek wytworzonych przez roślinę o nazwie wełnianka, która porasta bagna, otaczające okoliczne wsie.

więcej o: Kiełbasa wiejska kurpiowska

Schab parzony kurpiowski

2017.04.04 14:15 , aktualizacja: 2017.04.04 14:58

Puszcza Biała stanowi południową część Puszczy Kurpiowskiej. Nazwa jej pochodzi od białych kulek wytworzonych przez roślinę o nazwie wełnianka, która porasta bagna, otaczające okoliczne wsie.

więcej o: Schab parzony kurpiowski

Szynka kurpiowska

2017.04.04 14:10 , aktualizacja: 2017.04.04 14:58

Puszcza Biała stanowi południową część Puszczy Kurpiowskiej. Nazwa jej pochodzi od białych kulek wytworzonych przez roślinę o nazwie wełnianka, która porasta bagna, otaczające okoliczne wsie.

więcej o: Szynka kurpiowska

Baleron kurpiowski

2017.04.04 14:10 , aktualizacja: 2017.04.04 14:58

Puszcza Biała stanowi południową część Puszczy Kurpiowskiej. Nazwa jej pochodzi od białych kulek wytworzonych przez roślinę o nazwie wełnianka, która porasta bagna otaczające okoliczne wsie.

więcej o: Baleron kurpiowski

Półgęsek z Radziwiłłowa

2017.04.04 14:10 , aktualizacja: 2017.04.04 14:58

Radziwiłłów Mazowiecki to wieś położona w województwie mazowieckim w gminie Puszcza Mariańska. Bliskie sąsiedztwo majątku ziemskiego Radziwiłłów w Nieborowie sprawiało, że niektóre przepisy kulinarne stosowane w kuchni dworskiej stały się tradycyjnymi potrawami okolicznych mieszkańców. Szczególnie te, które można było wykonać z dostępnych lokalnych surowców.

więcej o: Półgęsek z Radziwiłłowa

Kiełbasa olszycka podsuszana

2017.04.04 14:05 , aktualizacja: 2017.04.04 14:59

Gmina Domanice położona w województwie mazowieckim jest gminą typowo rolniczą. Rolnicy zamieszkujący te tereny prowadzą niewielkie gospodarstwa rolne o wielokierunkowej produkcji, gdzie w znaczącym stopniu przeważa chów trzody chlewnej. „Za moich czasów to prawie w każdym gospodarstwie hodowano tuczniki i przerabiano na wędliny, a podstawą tych wędlin była oczywiście kiełbasa podsuszana, której okres przechowywania był stosunkowo długi.

więcej o: Kiełbasa olszycka podsuszana

Pasztet z mięsa wieprzowego z Kornicy

2017.04.04 13:40 , aktualizacja: 2017.04.04 13:45

Na przestrzeni wieków na terenie gminy Stara Kornica zachodziły przeróżne przemiany kulturowe, a sam teren należał do kilku województw. W związku z tym, że na tym obszarze żyli mieszkańcy Mazowsza, Litwy, południowego i północnego terenu Rusi, wyodrębniła się wspólna kultura, zwyczaje, a także i kuchnia. Obecnie gmina Stara Kornica położona jest we wschodniej części województwa mazowieckiego, a jej mieszkańcy do dnia dzisiejszego kultywują tradycje, także te związane z przygotowywaniem przeróżnych dań, przetworów oraz wyrobów piekarniczych i mięsnych.

więcej o: Pasztet z mięsa wieprzowego z Kornicy

Pomasta

2017.04.04 13:40 , aktualizacja: 2017.04.04 13:45

Na terenach nadbużańskich wschodniego Mazowsza wielu rolników od dawna zajmowało się hodowlą trzody chlewnej. Pasza dla zwierząt przygotowywana była w oparciu o produkty z własnych gospodarstw, dzięki czemu mięso charakteryzowało się wysoką jakością. Podczas świniobicia, które odbywało się zazwyczaj w okresie Świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia, a czasami na ważne uroczystości rodzinne, przygotowywano przeróżne wyroby wędliniarskie.

więcej o: Pomasta