Produkty mięsne
Kiełbasa wiejska kurpiowska
Puszcza Biała stanowi południową część Puszczy Kurpiowskiej. Nazwa jej pochodzi od białych kulek wytworzonych przez roślinę o nazwie wełnianka, która porasta bagna, otaczające okoliczne wsie.
więcej o: Kiełbasa wiejska kurpiowskaSchab parzony kurpiowski
Puszcza Biała stanowi południową część Puszczy Kurpiowskiej. Nazwa jej pochodzi od białych kulek wytworzonych przez roślinę o nazwie wełnianka, która porasta bagna, otaczające okoliczne wsie.
więcej o: Schab parzony kurpiowskiSzynka kurpiowska
Puszcza Biała stanowi południową część Puszczy Kurpiowskiej. Nazwa jej pochodzi od białych kulek wytworzonych przez roślinę o nazwie wełnianka, która porasta bagna, otaczające okoliczne wsie.
więcej o: Szynka kurpiowskaBaleron kurpiowski
Puszcza Biała stanowi południową część Puszczy Kurpiowskiej. Nazwa jej pochodzi od białych kulek wytworzonych przez roślinę o nazwie wełnianka, która porasta bagna otaczające okoliczne wsie.
więcej o: Baleron kurpiowskiPółgęsek z Radziwiłłowa
Radziwiłłów Mazowiecki to wieś położona w województwie mazowieckim w gminie Puszcza Mariańska. Bliskie sąsiedztwo majątku ziemskiego Radziwiłłów w Nieborowie sprawiało, że niektóre przepisy kulinarne stosowane w kuchni dworskiej stały się tradycyjnymi potrawami okolicznych mieszkańców. Szczególnie te, które można było wykonać z dostępnych lokalnych surowców.
więcej o: Półgęsek z RadziwiłłowaKiełbasa olszycka podsuszana
Gmina Domanice położona w województwie mazowieckim jest gminą typowo rolniczą. Rolnicy zamieszkujący te tereny prowadzą niewielkie gospodarstwa rolne o wielokierunkowej produkcji, gdzie w znaczącym stopniu przeważa chów trzody chlewnej. „Za moich czasów to prawie w każdym gospodarstwie hodowano tuczniki i przerabiano na wędliny, a podstawą tych wędlin była oczywiście kiełbasa podsuszana, której okres przechowywania był stosunkowo długi.
więcej o: Kiełbasa olszycka podsuszanaPasztet z mięsa wieprzowego z Kornicy
Na przestrzeni wieków na terenie gminy Stara Kornica zachodziły przeróżne przemiany kulturowe, a sam teren należał do kilku województw. W związku z tym, że na tym obszarze żyli mieszkańcy Mazowsza, Litwy, południowego i północnego terenu Rusi, wyodrębniła się wspólna kultura, zwyczaje, a także i kuchnia. Obecnie gmina Stara Kornica położona jest we wschodniej części województwa mazowieckiego, a jej mieszkańcy do dnia dzisiejszego kultywują tradycje, także te związane z przygotowywaniem przeróżnych dań, przetworów oraz wyrobów piekarniczych i mięsnych.
więcej o: Pasztet z mięsa wieprzowego z KornicyPomasta
Na terenach nadbużańskich wschodniego Mazowsza wielu rolników od dawna zajmowało się hodowlą trzody chlewnej. Pasza dla zwierząt przygotowywana była w oparciu o produkty z własnych gospodarstw, dzięki czemu mięso charakteryzowało się wysoką jakością. Podczas świniobicia, które odbywało się zazwyczaj w okresie Świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia, a czasami na ważne uroczystości rodzinne, przygotowywano przeróżne wyroby wędliniarskie.
więcej o: Pomasta