Produkty mięsne
Skołatowska słoninka – przysmak myśliwego
Skołatowo to rodzinna posiadłość położona w gminie Dzierzążnia w powiecie płońskim. W 1938 r. gospodarzem posiadłości był Wincenty Żaglewski, oraz jego żona Helena. Gospodarz Skołatowa był nauczycielem, uczył w miejscowej szkole matematyki i fizyki. Wolny czas spędzał wraz ze swoimi kolegami i przyjaciółmi z Płońska i okolic na polowaniach.
więcej o: Skołatowska słoninka – przysmak myśliwegoKogutki z Radziwiłłowa (tuszki kur zielononóżek kuropatwianych)
Na wsi Polski środkowej w XIX w. utrzymywano dużo inwentarza żywego „kur, gęsi, kaczek, indyków (...) hodowane zwierzęta i drób zaspokajały w całości niskie wymagania konsumpcyjne” (T. Sobczak „Konsumpcja żywnościowa chłopska w królestwie Polskim w 2 połowie XIX i w początkach XX w” warszawa, 1986).
więcej o: Kogutki z Radziwiłłowa (tuszki kur zielononóżek kuropatwianych)Pasztet domowy szydłowiecki
Szydłowiec to powiatowe miasteczko, leżące na południowym skraju Mazowsza. Pasztet obok innych wyrobów mięsnych był w Szydłowcu i okolicach bardzo rozpowszechnionym produktem. Wyrabiany był z trzech rodzajów mięsa: wieprzowego, wołowego i drobiowego co stanowi do dnia dzisiejszego charakterystyczną cechę tego wyrobu.
więcej o: Pasztet domowy szydłowieckiKiełbasa szydłowiecka-pieczona z oczkiem
Szydłowiec to powiatowe miasteczko, leżące na południowym skraju Mazowsza. Najbardziej rozpowszechnionym produktem mięsnym w Szydłowcu i okolicach była kiełbasa. Kiełbasa produkowana była z mięsa rozdrobnionego, co stanowi po dzień dzisiejszy cechę charakterystyczną wszystkich kiełbas szydłowieckich. Mięso było rozdrabniane przez ręczne mielenie lub krajanie. Upodobania kulinarne mieszkańców regionu szydłowieckiego nie zmieniły się po dzień dzisiejszy o czym świadczy wykorzystywanie dawnych przepisów przekazywanych przez kolejne pokolenia mieszkańców.
więcej o: Kiełbasa szydłowiecka-pieczona z oczkiemKaszanka szydłowiecka z wątróbką w kostkę krojoną
Szydłowiec to powiatowe miasteczko, leżące na południowym skraju Mazowsza. Kaszanka szydłowiecka z wątróbką w kostkę krojoną jest od lat, w Szydłowcu i okolicznych miejscowościach, najbardziej rozpowszechnionym produktem mięsno-podrobowym. Wyrabiana jest z podrobów wieprzowych, krwi oraz ugotowanej wątroby. Wątroba krajana jest w kostkę i stanowi cechę charakterystyczną dla tego produktu.
więcej o: Kaszanka szydłowiecka z wątróbką w kostkę krojonąKiełbasa staropolska - szydłowiecka
Szydłowiec to powiatowe miasteczko, leżące na południowym skraju Mazowsza. Miasteczko oraz jego okolice słynęły z chowu trzody chlewnej. Rolnicy często ubijali świnie sposobem gospodarczym i przerabiali na wyroby. Jednym ze specjałów tu wyrabianych była Kiełbasa Staropolska-szydłowiecka.
więcej o: Kiełbasa staropolska - szydłowieckaPasztet z Sobień-Jezior
Pasztet z Sobień-Jezior – oprócz kiełbasy – był najbardziej rozpowszechnionym produktem mięsnym w rejonie Czerska, który od roku 1539 stanowił siedzibę starostwa powiatu. Wyrabiało się go z trzech rodzajów mięsa – wieprzowego, wołowego oraz drobiowego, co do dzisiaj stanowi charakterystyczną cechę tego pasztetu.
więcej o: Pasztet z Sobień-JeziorKiełbasa ojcowa z Sobień-Jezior
Koniec XIX i pierwsza połowa XX wieku to okres przyspieszonego rozwoju miejscowości Sobienie-Jeziory. Kiełbasy były w tamtym rejonie najbardziej rozpowszechnionymi produktami mięsnymi. Wyrabiało się je z mięsa surowego rozdrobnionego, co stanowi po dziś dzień charakterystyczną cechę wszystkich kiełbas. Mięso rozdrabniało się zwykle przez ręczne mielenie lub krajanie.
więcej o: Kiełbasa ojcowa z Sobień-Jezior