Produkty mleczne

Masło śmietankowe z Radziwiłłowa

2017.04.11 08:45 , aktualizacja: 2017.04.11 08:49

Radziwiłłów Mazowiecki to niewielka wieś położona na terenie Puszczy Bolimowskiej. Znajdują się tam tereny objęte ochroną np. Bolimowski Parki Krajobrazowy, Puszcza Mariańska, Rezerwat wodny „Rawka”. Dzięki niepowtarzalności flory miejscowych łąk i pastwisk, czystej wodzie oraz unikalnemu mikroklimatowi, produkty przygotowywane na tym terenie wyróżniają się wysoką jakością.

więcej o: Masło śmietankowe z Radziwiłłowa

Masło z kwaśnej śmietany

2017.04.11 08:45 , aktualizacja: 2017.04.11 08:49

Na Mazowszu masło od wielu wieków wykonywane było własnoręcznie z kwaśnej śmietany zbieranej z powierzchni zsiadłego mleka. „Jak śmietana się zebrała na powierzchni mleka, zbierało się śmietanę.

więcej o: Masło z kwaśnej śmietany

Ser ziemny z Kornicy

2017.04.04 13:15 , aktualizacja: 2017.04.04 13:25

Na terenie gminy Stara Kornica zachodziły skomplikowane przemiany kulturowe. Osiedlali się tu przybysze zarówno z Mazowsza, Litwy jak i z południowej i północnej Rusi. Przynosili ze sobą własne, odrębne zwyczaje, język i religię.

więcej o: Ser ziemny z Kornicy

Kozi ser twarogowy suszony

2017.04.04 13:10 , aktualizacja: 2017.04.04 13:26

Zależnie od regionu, sery kozie wytwarzane są w oparciu o miejscową tradycję i umiejętności przekazywane od pokoleń. Umiejętności, receptury i sposoby wytwarzania stanowią jeszcze dzisiaj często pilnie strzeżoną, przekazywaną ustnie tajemnicę. Tradycja produkcji sera koziego w regionie miejscowości Grale na Kurpiowszczyźnie sięga przedwojennych czasów.

więcej o: Kozi ser twarogowy suszony

Kozi ser twarogowy z Cegłowa

2017.04.04 13:00 , aktualizacja: 2017.04.04 13:25

Kozy rozpowszechniły się w Europie w okresie wędrówek ludów m.in. Celtów oraz Germanów przemieszczających się na zachód. Dało to początek chowu tych zwierząt w krajach środkowo- i zachodnioeuropejskich. Serowarstwo zaś wzięło swój początek z konieczności ekonomicznego wykorzystania nadwyżek mleka, toteż w różnych krajach rozwinęły się rozmaite sposoby wytwarzania serów.

więcej o: Kozi ser twarogowy z Cegłowa