Produkty mleczne
Masło śmietankowe z Radziwiłłowa
Radziwiłłów Mazowiecki to niewielka wieś położona na terenie Puszczy Bolimowskiej. Znajdują się tam tereny objęte ochroną np. Bolimowski Parki Krajobrazowy, Puszcza Mariańska, Rezerwat wodny „Rawka”. Dzięki niepowtarzalności flory miejscowych łąk i pastwisk, czystej wodzie oraz unikalnemu mikroklimatowi, produkty przygotowywane na tym terenie wyróżniają się wysoką jakością.
więcej o: Masło śmietankowe z RadziwiłłowaMasło z kwaśnej śmietany
Na Mazowszu masło od wielu wieków wykonywane było własnoręcznie z kwaśnej śmietany zbieranej z powierzchni zsiadłego mleka. „Jak śmietana się zebrała na powierzchni mleka, zbierało się śmietanę.
więcej o: Masło z kwaśnej śmietanySer ziemny z Kornicy
Na terenie gminy Stara Kornica zachodziły skomplikowane przemiany kulturowe. Osiedlali się tu przybysze zarówno z Mazowsza, Litwy jak i z południowej i północnej Rusi. Przynosili ze sobą własne, odrębne zwyczaje, język i religię.
więcej o: Ser ziemny z KornicyKozi ser twarogowy suszony
Zależnie od regionu, sery kozie wytwarzane są w oparciu o miejscową tradycję i umiejętności przekazywane od pokoleń. Umiejętności, receptury i sposoby wytwarzania stanowią jeszcze dzisiaj często pilnie strzeżoną, przekazywaną ustnie tajemnicę. Tradycja produkcji sera koziego w regionie miejscowości Grale na Kurpiowszczyźnie sięga przedwojennych czasów.
więcej o: Kozi ser twarogowy suszonyKozi ser twarogowy z Cegłowa
Kozy rozpowszechniły się w Europie w okresie wędrówek ludów m.in. Celtów oraz Germanów przemieszczających się na zachód. Dało to początek chowu tych zwierząt w krajach środkowo- i zachodnioeuropejskich. Serowarstwo zaś wzięło swój początek z konieczności ekonomicznego wykorzystania nadwyżek mleka, toteż w różnych krajach rozwinęły się rozmaite sposoby wytwarzania serów.
więcej o: Kozi ser twarogowy z Cegłowa